<<Nazad

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/onkologija_u_zizi_javnosti.55.html?news_id=195112

 

16/07/2010 20:44 | Beograd

Sednica Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije

Onkologija u žiži javnosti

Autor: J. Tomašević

Beograd - U Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici postupa se prema savremenim principima, ali ima tehničkih i kadrovskih problema, ocenio je juče Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

Vanredni nadzor u toj ustanovi pokrenut je zbog pritužbi da su pacijenti iz Republike Srpske imali prednost na listi čekanja za terapiju zračenjem. U otvorenom pismu koje je udruženje Doktori protiv korupcije uputilo predsedniku i premijeru države, zahteva se ispitivanje odgovornosti zbog „trgovine listama čekanja“ za radioterapiju. Kako se navodi, kod 450 inostranih osiguranika sproveden je taj vid lečenja, dok su domaći pacijenti zbog toga uskraćeni.

Odbor je prihvatio izveštaj Komisije za vanredni stručni nadzor kvaliteta rada u Klinici za radioterapiju Instituta u Sremskoj Kamenici, ali je zatražio da bude dopunjen. Član Komisije Dušan Mileusnić naveo je da su problemi u toj ustanovi vezani za stanje opreme i da je kadrovska situacija kritična. Prema njegovim rečima, u toj klinici radi sedam onkologa, dok godišnje ima 2.500 novih pacijenata. On dodaje da kada je Komisija posetila Institut, nije bilo nijednog pacijenta iz Republike Srpske i da su od nadležnih dobili informacije da su oni u klinici lečeni 2009. godine.

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije Ivana Mišić rekla je da je u septembru 2009. Ministarstvo preispitalo dopunski rad te ustanove, a pacijentima koji su već ušli u proceduru, omogućen je nastavak lečenja. Dozvoljeno je da se dopunski rad u oblasti radioterapije obavlja u ovoj ustanovi do kraja prošle godine, pod uslovom da pacijenti kojima je potrebna ova usluga budu tretirani tako da 60 odsto budu pacijenti iz Srbije, a 40 odsto iz Republike Srpske, objasnila je ona, i podržala stav Odbora da usluge treba da odgovore pre svega na potrebe građana Srbije, ali i napomenula da je pružanje usluga stranim osiguranicima regulisano i specijalnim sporazumom naše zemlje i Republike Srpske, koja inače nema radioterapiju.

Pomoćnica ministra je kazala da je 75 pacijenta, osiguranika Srbije, kojima su neosnovano naplaćene zdravstvene usluge, dobilo povraćaj novca.

Danas u Srbiji ima 13 akceleratora, a samo Ljubljana, koja pokriva dva miliona stanovnika, ima osam takvih mašina.

Predsednik Odbora Paja Momčilov rekao je da nije jasno kako je dozvoljen dopunski rad i za onkološke procedure, koje idu na teret RZZO i postoje liste čekanja. S druge strane, radiolozi po zakonu imaju skraćeno radno vreme, ali sada mogu da rade dopunski.

 


 

 

<<Nazad