<<Nazad


 logo_ALO

http://www.alo.rs/vesti/29045/Nisu_krivi_lekari_vec_mediji_i_MUP

 

Dačića krive za „senzacionalno izveštavanje“ o aferi „kraba“

Nisu krivi lekari, već mediji i MUP!

Četvrtak - 15.07.2010

 

Ministar policije Ivica Dačić glavni je krivac za širenje panike i straha među građanima povodom hapšenja lekara Instituta za onkologiju, najupečatljivija je „lekcija“ koja se juče mogla izvući iz izlaganja učesnika tribine UNS-a „Afera kraba: Lekcije za novinare, lekare i policiju“.

 

Iskoristivši priliku da se izvini javnosti zbog svojih „nervoznih nastupa“ u poslednje vreme, ni ministar zdravlja Tomica Milosavljević nije našao razumevanje za Dačićeve izjave u javnosti, prema kojima se lekari sumnjiče da su prepisivali veće doze citostatika.
- Svako treba da odgovora za ono što je izjavio - poručio je Milosavljević, dodavši da je od Dačića već dobio izvinjenje što ga nije obavestio o hapšenju direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i njegovih saradnika, već je o tome obavešten iz medija.
- Koristim ovu priliku da se lično izvinim za pojedine sopstvene nervozne nastupe. Razlog tome je što sam čovek koji se istinski bori da se popravi situacija u zdravstvu i u jednom trenutku mi se činilo ne samo da to niko ne uvažava, nego da ni ne želi da razume - rekao je Milosavljević, ali, kao i uvek do sada, smatra da ništa od afera ne spada u domen njegove odgovornosti.

- Činim sve da zakonskim regulativama maksimalno uredimo oblast zdravstva. Ali ne može ministar zdravstva da sam izleči bolesno društvo. To je posao za sve nas. I zato vas pozivam da pomognete u sređivanju stanja u zdravstvu.
Zdravstveni radnici i predstavnici medija ocenili su da je tokom izveštavanja o akciji „Kraba“ olakim i nepreciznim formulacijama u medijima stvorena panika među građanima.
Direktorka Informativnog programa Radio-televizije B92 Sanda Savić posebno je s tim u vezi citirala izjavu Dačića da su lekari pacijentima prepisivali više citostatika nego što je potrebno da bi ostvarili profit.
- Svi zajedno pali smo na ispitu etike, mnogo je odgovornih, ali najodgovorniji su predstavnici državnih institucija - ocenila je Savićeva i istakla da je „izazivanje panike i širenje lažnih vesti da korumpirani lekari truju pacijente“ zarad lične koristi kažnjivo krivičnim zakonom zatvorskim sankcijama.
Njenom utisku o Dačićevoj odgovornosti pridružio se i dr Zoran Rakočević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je ocenio da su zbog te „neoprezne“ izjave Dačića „mediji naneli mnogo štete ugledu lekara i Institutu za onkologiju“ i izazvali strah među roditeljima obolele dece.
Novinar frankfurtskih „Vesti“ Tomislav Zečević bio je još oštriji, ocenivši da je Dačić „upalio bombu“ senzacionalizma i skandalizovanja“ ovog slučaja.
- Nije mi jasno zašto zbog ovoga ministar zdravlja nije na vladi pokrenuo pitanje odgovornosti Dačića - zapitao je Zečević.

 

Tomica ćuti o aferi u Kamenici

Upitan o trgovini sa listama čekanja za radioterapiju u Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV), ministar Milosavljević rekao je da ne želi da otvara tu temu jer bi to bilo „zamaranje ovog skupa“. On je pozvao bivšu gradsku sekretarku za zdravstvo Draganu Jovanović, koja mu je postavila to pitanje, da dođe u ministarstvo da porazgovaraju o dešavanjima u toj ustanovi.
- Pozivam vas da dođete u ministarstvo da porazgovaramo o tome, ali se plašim da nećete doći, kao što niste dolazili na sastanke komisije koja je odlučivala o nabavkama citostatika čiji ste član - rekao je Milosavljević. Jovanovićeva je odgovorila da nije dolazila na te sastanke jer su se citostatici nabavljali kao na pijaci i pisanim putem je zatražila od državnih zvaničnika da se ispita odgovornost zdravstvenih vlasti zbog trgovine tim listama u IOV.

 

S. Đorđević

 

<<Nazad