<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Domaci-pacijenti-cekaju-dok-se-stranci-lece.lt.html

 14/07/2010

 

Domaći pacijenti čekaju dok se stranci leče

 

BEOGRAD – Koordinatorka udruženja „Doktori protiv korupcije” Dragana Jovanović pitala je ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića kako je moguće da se u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici leče inostrani pacijenti, iako u Srbiji postoje liste čekanja za domaće pacijente obolele od malignih bolesti.

Jovanovićeva, bivša gradska sekretarka za zdravstvo, je na tribini posvećenoj aferi „Kraba” rekla da je od od avgusta prošle godine na tom vojvođanskom institutu lečeno 450 inostranih pacijenata, uz visoke novčane nadoknade umesto domaći pacijenti koji imaju pravo da se leče od malignih bolesti.

Milosavljević nije direktno komentarisao navode Jovanovićeve, ali je koleginicu pozvao da dođe u resorno ministarstvo kako bi joj bile prezentirane sve informacije o radu Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici objašnjavajući da od kada je ministar sve uvek radi po zakonu.

On je rekao i da od kada obavlja dužnost resornog ministra uvek radi po zakonu i poštujući propise objašnjavajući da su od 2002. godine uvedene redovne i vanredne kontrole stručnosti.

Ako igde ima tragova kršenja zakona, oni koji su to učinili će odgovarati, rekao je ministar dodajući da bi bilo neozbiljno da na ovom skupu odgovara da li je u tom institutu došlo do „nedozvoljenog dopunskog rada, ako ga je bilo”.

Milosavljević je izrazio očekivanje i da će bivša gradska sekretarka za zdravstvo doći u resorno ministarstvo i da se neće dogoditi da se ne pojavi kao u nekim prethodnim slučajevima.

Jovanovićeva je na tribini Udruženja novinara Srbije, posvećenoj „aferi Kraba” navela i da su o tom slučaju obavešteni predsednik i premijer Srbije kao i ministarstvo unutrašnjih poslova.

Po njenim rečima, vojvođanski institut leči strane pacijente uz odobrenje ministra zdravlja i u tom slučaju se radi i o nedozvoljenom dopunskom radu.

Tanjug

objavljeno: 14/07/2010

Back

 

<<Nazad