<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/28750/Covek_za_sve

 logo_ALO

Sukob interesa

Čovek za sve!

Nedelja - 04.07.2010

Borojević kao član komisije RZZO birao koji će se lekovi naći na pozitivnoj listi.

 

Uhapšeni direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević bio je u sukobu interesa pošto je istovremeno bio i ekspert komisije RZZO koja predlaže lekove koji će se naći na pozitivnoj listi, tvrde lekari i farmaceuti Srbije. Kako objašnjavaju, to mu je omogućilo da sklopi dilove sa većinom farmaceutskih kompanija, čiji su predstavnici osumnjičeni da su davali mito radi povećanja potrošnje citostatika koje proizvode.
Vukosava Stevanović iz Farmaceutskog jezgra ističe za „Alo!“ da je Borojević morao da odgovara za sukob interesa.
- Kako mu je omogućeno da kao direktor Instituta za onkologiju ima i ovlašćenja da kao ekspert komisije RZZO predlaže lekove koji će se naći na pozitivnoj listi?! - kaže Stevanovićeva i upozorava da su pohapšeni lekari, između ostalog, proširivali indikaciona područja lekova.

- To znači da su određeni lekovi počeli da se koriste i tamo gde nisu ranije. Sve to je morala da zna i Agencija za lekove, jer se u tim slučajevima menja i uputstvo - objašnjava naša sagovornica.

Dragana Jovanović, bivša gradska sekretarka za zdravstvo koja je među prvima otkrila korupcionaške afere u zdravstvu u Beogradu, svojevremeno je bila član Republičke komisije za citostatike, na čijem čelu se u jednom trenutku nalazio takođe uhapšeni dr Zoran Tomašević, zamenik direktora Instituta za onkologiju!
- Bila sam na svega dva sastanka. Sporno je bilo to što bi pri odlučivanju državni sekretar Nevenka Karanović rekla tolika i tolika suma se izdvaja za lek, a onda mi moramo da se u to uklopimo, da napravimo kompromis i odredimo koja će populacija dobijati lek, a koja neće. Ona je sve vreme kontrolisala rad komisije - istakla je Jovanovićeva.
Podsetimo, Borojeviću i njegovim saradnicima juče je određen pritvor do 30 dana, a direktor Instituta nije želeo da iznese odbranu pred istražnim sudijom tokom saslušanja.

E. A.

 

<<Nazad