<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/28579/Dva_puta_placa_isti_pregled

 logo_ALO

Sramota! Marko Marković zbog povrede ne može da radi, a zbog korupcije da se leči

Dva puta plaća isti pregled!

Utorak - 29.06.2010
Da li zdravlje ministra i „običnog“ građanina Srbije, koji uredno plaća sve doprinose i participacije, podjednako vredi? U Srbiji očigledno ne. Marko Marković (29), vozač kamiona, krajem maja zadobio je tešku povredu levog kolena zbog koje je morao da prestane da radi.

Upućen je na pregled magnetnom rezonancom (MR), ali tu nastaje problem - jer je za njega, običnog vozača iz Beograda, prvi slobodan termin je tek u decembru!
- Raspitivao sam se u svim referentnim ustanovama! Snimanje u KBC „Bežanijska kosa“ o državnom trošku moguće je tek u novembru, a u Kliničkom centru Srbije u decembru i januaru. Međutim, da imam da platim najmanje 13.000 hiljada koleno bih mogao odmah da skeniram i počnem adekvatnu terapiju - priča revoltirani Marko. U očaju, on se čak obraćao i ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću, ali nikakav odgovor do danas nije dobio.
- Kako je moguće da uz uput i overenu zdravstvenu knjižicu na snimanje čekam mesecima, a za novac može odmah?! Ako plaćam participaciju, ako plaćam lekove uz recept, ako plaćam socijalno, (a sve to plaćam), šta ja zapravo imam kao osiguranik - pita se naš sagovornik, koji se, zabrinut za svoje zdravstveno stanje informisao u svim privatnim klinikama u Beogradu koliko bi ga ovo lečenje koštalo. Na kraju je ipak morao da prelomi i vrati se na posao, zato što taj novac nema.

- Specijalistički pregled bi još nekako mogao i da platim, ali odakle bilo kom prosečnom građaninu 13.000 dinara za dijagonstiku? Pričaju mi da za hitne slučajeve uvek ima mesta, ali moj otac je umro od raka i ja najbolje znam koliko smo čekali za najosnovnije preglede - priseća se Marko. „Alo!“ je odgovore na ova pitanja pokušao da dobije i u ministarstvu zdravlja, ali nam se ni posle tri dana niko nije javio. Iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje poručuju da za ovakve slučajeve postoji rešenje, ali i da pacijent ne može da izbegne šetanje od klinike do klinike.
- Oni kod lekara opšte prakse mogu zatražiti uput za MR u Zavodu za zaštitu železničara, gde je znatno manja gužva nego u Kliničkom centru i ostalim ustanovama. S takvim uputom doći će kod nas u filijalu gde će uput najverovatnije biti overen, jer se nama više isplati da pacijentu platimo rezonancu, nego bolovanje. Drugi način, je odlazak s uputom u privatnu kliniku „Euromedik“, s kojom od prošle godine imamo ugovor - kažu u RZZO.

Legalizacija korupcije

Draško Karađinović iz Udruženja „Doktori protiv korupcije“ rekao je za „Alo!“ da je slučaj Marka Markovića tipični primer legalizovane korupcije.
- Zastrašujuće je što zakon o zdravstvenom osiguranju i pravilnik o dopunskom radu odobravaju ovakve vidove kriminala. Neophodno je da ministar zdravlja reaguje i da spreči zakon koji primorava građanina da ima dodatne troškove za lečenje, pored onih koje već uredno plaća državi. To je uzurpacija državne svojine zarad privatne zarade - kazao je Karađinović.

Cena pregleda MR:

VMA: 11.800 jedno koleno, 4.000 dinara doplata za oba
KCS: 14.000 bez kontrasta, 19.000 sa kontrastom
KBC „Bežanijska kosa“ - nema preskakanja liste čekanja
„Euromedic“ (privatna ustanova): 10.000 dinara

Rabrenović: Nije ni prvi ni poslednji

Milorad Rabrenović, načelnik službe za lečenje na prijemnom odeljenju VMA potvrdio za naš list da u toj instituciji do kraja godine nema slobodnih termina za skener.
- Naši lekari vole olako da prepisuju skener, a magnetna rezonanca je dijagnostika koja se radi poslednja u procesu utvrđivanja problema. Kod hitnih slučajeva, u našoj klinici skener se obavlja odmah, bez zakazivanja. Ponekad imamo i 15 urgentnih skenera u toku dana. Ovaj pacijent nije životno ugrožen. Žao mi je što nema novca da plati snimanje preko reda, ali nažalost, nije ni prvi, ni poslednji takav slučaj - rekao je Rabrenović i podsetio da do tridesetih godina prošlog veka nije postojao nijedan rendgen u Srbiji.

Bez ljudskih prava

Zorica Marković, predsednica Upravnog odbora Srpskog udruženja korisnika zdravstvenih usluga - Klub Zdravlje, ogorčena je što su ljudi u Srbiji svedeni na nivo predmeta i što im je ugroženo osnovno ljudsko pravo, pravo na lečenje.
- Razočarana sam i žalosna zbog ovog slučaja. Žao mi je zbog mladića koji se nalazi u ovako obeshrabrujućoj situaciji. Ne mogu da verujem da se na običnu dijagnostičku proceduru toliko čeka. Zakoni u zdravstvu uopšte ne štite građane. Mladiću ne preostaje ništa drugo osim da tuži Srbiju sudu u Strazburu, jer je ovo kršenje međunarodnog prava - ogorčena je Markovićeva.


R. K. - M. D. - B. M.

 

<<Nazad