<<Nazad


http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/cena-korupcije-u-zdravstvu-%E2%80%93-pola-milijarde-evra!_191847.html

 
RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE

"Cena" korupcije u zdravstvu – pola milijarde evra?!

27. maj 2010. | 17:12 | Izvor: Tanjug
Čitaj mi!
 

BEOGRAD -Zdravstvo u Srbiji je jedna od javnih delatnosti u kojoj je korupcija veoma učestala pojava, što zahteva brzu reakciju nadležnih institucija, rečeno je danas na okruglom stolu "Korupcija u zdravstvu Srbije-ima li leka?" u organizaciji Udruženja "Doktori protiv korupcije".

Dr Draško Karađinović iz tog Udruženja kazao da je korupcija u srpskom zdravstvu sistemska pojava i da je "ugrađena čak i u Zakone o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, kao i o zdravstvenim komorama".

 Izveštaj RZZO prećutao naplatu vanstandardnih usluga koje godišnje iznose 350 miliona evra

On je dodao i da je budžet Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje enormno rastao u prethodnom periodu i kao primer naveo da u Zakonu o zdravstvenom osiguranju postoje odredbe koje omogućavaju "preskakanje" liste čekanja za pacijente ukoliko plate određenu uslugu.

"Građani korupciju u zdravstvu stavljaju na prvo mesto, i smatra se da gubici zbog korupcije i prevare u zdravstvu Srbije iznose više od 500 miliona evra godišnje što zahteva urgentnu reakciju svih nadležnih tela", kazao je Karađinović.

On je rekao da se na osnovu vanstandardnih usluga građanima naplaćuje 350 miliona evra godišnje i napomenuo da u poslednjem finansijskom izveštaju RZZO nije bilo podataka o tim uslugama.

Dr Dragana Jovanović iz istog udruženja kazala je da su brojne javne nabavke u zdravstvenim ustanovama poslednjih godina stvarale prostor za korupciju i da se vrlo često dešavalo da su obavljane bez raspisivanja tendera, već, kako je navela, "direktnim pogađanjem".

Jovanović, koja je ranije bila na funkciji gradskog sekretara za zdravstvo istakla je i da su rekonstrukcije domova zdravlja sprovođene bez adekvatne tehničke dokumentacije, kao i da zbog toga radovi nisu mogli da počnu u predviđenom roku.

Šikaniranje novinara za istinite informacije

Novinar Zorica Marković iz Sekcije izveštača u zdravstvu Udruženja novinara Srbije (UNS) kazala je da se novinari suočavaju sa problemima i da su vrlo često izloženi kritikama kada objave istinitu informaciju.

Marković je kazala da im se često "određuje kako će da pišu" i kao primer navela najnovije Preporuke za izveštavanje medija o medicini, koje su predstavljene pre dva dana, a koje su izazvale nezadovoljstvo mnogih novinara.

Marković je ukazala na različite podatke o tome koliko Srbija troši za zdravstvo i navela da je ministar zdravlja svojevremeno navodio da na zdravstvo odlazi 8, 2 odsto bruto domaćeg proizvoda, direktorka RZZO Svetlana Vukajlović govori o šest odsto, Svetska banka objavila da to dostiže brojku od 10, 5 odsto BDP, a Institut za javno zdravlje Srbije govori o 9, 6 odsto BDP.

Na konferenciji je rečeno da su se predstavnici Udruženja "Doktori protiv korupcije", ali i drugi lekari, više puta obraćali zaštitniku građana, ali da on nije reagovao. 


<<Nazad